Обвиниха 13 руснаци за намеса в президентските избори в САЩ

Според обвинението те са искали да всеят смут в политическата система
Обновена: 17 фев 2018 07:13 | 16 фев 2018 22:40, Красимир Ангелов
156
Обвиниха 13 руснаци за намеса в президентските избори в САЩ
Снимка: Reuters

Тринайсет руснаци и три руски юридически лица бяха обвинени днес като съучастници в заговор за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., обяви федералната прокуратура, цитирана от Асошиейтед прес.

Обвиненията, издадени от службата на специалния съветник Робърт Мълър, сочат, че руснаците са пускали в социалните медии лъжливи постинги и реклами от името на уж американски граждани. Целта на измамата е била да се разколебае общественото мнение по време на предизборната надпревара между републиканеца Доналд Тръмп и демократката Хилари Клинтън.

Според обвинителните актове извършителите са желаели "да всеят смут в политическата система на САЩ, включително и в президентските избори от 2016 г."

Тези обвинения, които включват заговор, киберизмама, банкова измама и кражба на самоличност, са най-конкретните откакто се заговори за намесата на руски хакери в изборния процес.

От лятото на 2016 обвиняемите са публикували фалшиви обвинения към демократите, призиви към малцинствата да не гласуват, невярна информация за Клинтън и мними изявления от американски граждански организации.

След изборите руснаците са организирали политически акции в подкрепа на Тръмп. Двама от обвиняемите са обиколили голям брой щати, за да използват местни компютърни системи и да изглеждат като американски граждани, се казва в обвинителните актове.

Обвиненията са резултат от разследването на екипа на Робърт Мълър за евентуална руска намеса в изборите и за евентуални връзки между предизборния щаб на Тръмп с Кремъл. До днес екипът на Мълър е предявил обвинения към четири американци, сред които бившия съветник на Тръмп по националната сигурност и бившия шеф на предизборния му щаб.

Сред обвиняемите са 12 служители от базираната в Санкт Петербург "Агенция за интернет изследвания", допълни ТАСС. Те са Михаил Бистров, Михаил Бурчик, Александра Крилова, Анна Богачова, Сергей Полозов, Мария Бовда, Роберт Бовда, Джейхун Асланов, Вадим Подкопаев, Глеб Василченко, Ирина Каверзина и Владимир Венков. ТАСС цитира и съобщение на американското министерство на правосъдието, че Вашингтон ще поиска обвиняемите руски граждани да бъдат екстрадирани в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: САЩруснаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
радвам се че са се намесили.тази престъпна държава е ненужна
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как пък ги разпознаха, че са точно тези. А бе тия американци хептем без акъл останаха.
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скалъпено обвинение без правно основание . Най-вероятно сега и руски съдилищаще започнат да повдигат обвинения на американци на огледален принцип .Знам че ме четат и вСанкт-Петербург и въвВашингтон .
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А агент Скъли какво рече по въпроса?
120
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма русофилска трагедия. Обвиниха 13 началника на българските русофили.
119
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 6 години
Тия прекалиха с глупостите - изобщо не ги чета вече. Няколко реклами за 200 долара били хакерските атаки.
118
0
 
3
 
! Отговори
крива демокрация преди 6 години
TIME Magazine July 15, 1996 Vol. 148 No. 4WORLD. RESCUING BORIS (EXCLUSIVE). THE SECRET STORY OF HOW FOUR U.S. ADVISERS USED POLLS, FOCUS GROUPS, NEGATIVE ADS AND ALL THE OTHER TECHNIQUES OF AMERICAN CAMPAIGNING TO HELP BORIS YELTSIN WINтука е участвало цялото ЦРУ ФБР и американското правителство, а те няколко руснака бутат...
117
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Знам ,че има САДО-МАЗО по Света , но защо хамериканците го прилагат относно президентските си избори не разбирам ??? Защо желаят " Търътъмп" да е задължен на руснаците ??? Вярно Хилихилири е еврейка и държащите информацията и банките в САЩ са евреи,семити,израилтяни и ... ЗАГУБИЛИ изборите , но в Израел има цял град от руснаци -започнва с Р ....а !!!
116
0
 
7
 
! Отговори
иванов преди 6 години
Че от кога писането на коментари в интернет е подсъдно че да искат и екстрадирането им .....тия хаааамериканци ептен зеха да се излагат бетер дюнерджии....между впрочем те са си бетер дюнерджии...макдоналдсджии
115
1
 
5
 
! Отговори
Краварите преди 6 години
Краварите и ГРОБ са си лика- прилика. На тях винаги някой им е виновен,също като на Борисов. ВИНАГИ ,РУСИЯ И ПУТИН....... КОЙ МИ НАДРИСКА ГАЩИТЕ.НО,ОТ ТАЗИ СБИРЩИНА,ДРУГО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА.
114
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пусната е нова опорка, сега кампанията на троловете била срещу Тръмп :)
113
0
 
6
 
! Отговори
хахахахаааааааа..... преди 6 години
ПОРЕДНА ГЛУПОСТ ЗА БГ
112
3
 
5
 
! Отговори
Съвсем скоро преди 6 години
САЩ ше бъдат прочистени от хибридни човечета, както беше прочистена Сирия:)
111
2
 
2
 
! Отговори
За 137 преди 6 години
Ако има такъв клип, Оранжевият перчем би се гордял с него:)Три мандата не му мърдат!Което е доста зле за ватата с оглед на това как ги е подпукал.
110
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската връзка е между кампанията на Хилари и руските служби. Срещу Тръмп.Вече е доказано с ФАКТИ. И вървят разседвания. Ама кой да ви каже като знаете само руски език.Тия 13 руски трола са т...к работа, при това в същия този доклад се казава че са писали и срещу Хилари и срещу Тръмп , дори в един и същи ден. И не са променяли изборния резултат. Ама пак-кой да ви каже като не знаете езици:)
109
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава глупост в най ,_ голямата демокрация!
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
129, как ти е позивната? Дават ли "гущери" за коментар, като твоя?
107
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само две платени "дами на повикване" в борбата срещу злите 13 руснаци... Каква неравностойна борба, каква невероятна футболна драма уважаеми зрители.
106
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Две туркофилоамериканоидни соросоидални "платени момичета на повикване" преброих досега. Хайде "дами", цъкайте минуси, само две ли сте? Я цъкнете и тук минусчета...
105
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От империята на злото Русия - само зло !Така е било, така е, така и ще бъде.За русофилите наричат това Зло велико !